Detekcja biofilmu

Jednym z badań wykonywanych przez Food Safety w ramach kontroli higieny zakładów spożywczych jest detekcja biofilmu. Nasi specjaliści sprawdzają, czy w instalacjach wykorzystywanych w procesie produkcyjnym, a także w halach i w linii technologicznej znajduje się szkodliwy biofilm. Jego obecność może negatywnie wpływać na jakość i efektywność produkcji. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą w tym zakresie.

Na czym polega ta usługa?

 

Usługa polega na weryfikacji tego, czy w instalacjach produkcyjnych, w halach oraz w ciągu linii technologicznej osadza się biofilm. To cienka powłoka, w której zawierają się bakterie i inne szkodliwe drobnoustroje, które mają wpływ na jakość produkcji oraz jej bezpieczeństwo. Biofilm osadza się najczęściej na powierzchni powłoki wewnętrznej zbiorników, systemów rurowych oraz w innych elementach instalacji. Znajdziemy go także na ścianach, podłogach i maszynach. Niestety biofilm posiada zdolność do łączenia się z materiałami konstrukcyjnymi linii technologicznych, w tym z metalem, glazurą, czy też ze szkłem. Tego typu skupiska drobnoustrojów są trudne do usunięcia nawet w procesie mycia CIP oraz mogą zaburzyć cały proces produkcyjny. 

Zadbaj o skuteczną dezynfekcję maszyn 

 

Wspólnie z Food Safety możesz zadbać o skuteczną dezynfekcję maszyn. Sprawdzamy obecność biofilmu w elementach instalacji, a także na powierzchniach używanych w przemyśle produkcji żywności. Nagromadzenie drobnoustrojów może powodować zakażenia produktu, a także utratę przez niego przydatności do spożycia i starty producenta. W związku z tym warto zadbać o detekcję biofilmu. Jako Food Safety prowadzimy badania w zakresie jego powstawania, detekcji, a także usuwania i doradzimy naszym partnerom. Badania realizowane są na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. 

 

Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z naszym zespołem w celu przygotowania indywidualnej oferty detekcji biofilmu w Twoim zakładzie produkcyjnym.

Skip to content