Badanie zakładów spożywczych jest absolutnym priorytetem dla każdego przedsiębiorstwa zajmującego się wytwarzaniem i przetwórstwem żywności. Teraz jest to łatwiejsze niż kiedykolwiek dzięki nowoczesnym technologiom, które oferujemy w Food Safety. Jedną z innowacyjnych technik analitycznych, które stanowią element naszej oferty, jest luminometria – badanie, przed którym nie ukryją się żadne zanieczyszczenia.
Czym jest luminometria?
Luminometria to jedna z zaawansowanych technik analitycznych, które pozwalają wykrywać zanieczyszczenia powierzchni. Opiera się ona na wykrywaniu i mierzeniu intensywności emisji światła wydzielanego przez obiekty i organizmy w wyniku przejścia cząsteczek ze stanu wzburzonego w podstawowy, czyli luminescencji.
W przypadku luminometrii stosowanej w zakładach spożywczych, do pomiarów najczęściej wykorzystuje się zjawiska takie jak:
- Chemiluminescencja, czyli wydzielanie światła przez zachodzące reakcje chemiczne.
- Bioluminescencja, czyli wydzielanie światła przez organizmy żywe przeprowadzające takie reakcje.
Badania za pomocą luminometrii pozwalają zatem z łatwością wykrywać niepożądane zjawiska czy zanieczyszczenia powierzchni bakteriami i mikroorganizmami, które w przyrodzie często wydzielają światło.
Jak wygląda badanie za pomocą luminometrii?
Do luminometrii wykorzystujemy specjalny sprzęt, znany jako luminometr. Posiada on możliwość zmierzenia poziomu wydzielanego światła i podania wyników w formie relatywnych jednostek świetlnych. Dzięki temu możemy porównać wyniki badania z prawidłowymi wskazaniami i zidentyfikować ewentualne problemy występujące w danym zakładzie.
Jak luminometria może pomóc Twojemu zakładowi?
Luminometria jest metodą, która idealnie sprawdza się w badaniu powierzchni w zakładach spożywczych. Można ją również wykorzystywać do sprawdzenia jakości wody czy występowania alergenów na terenie linii produkcyjnych. Luminometria pozwala ona na szybką i bezproblemową identyfikację ATP (adenozynotryfosforanu), który jest związkiem niezwykle powszechnym wśród niewielkich organizmów żywych. Innymi słowy, luminometria pozwala wykryć drobnoustroje mogące stanowić problem dla zakładów spożywczych, takie jak bakterie, drożdże czy grzyby. Dzięki temu może ona być wykorzystywana zarówno w celach profilaktycznych, jak i do wykrywania zakażeń czy problemów nieznanego pochodzenia oraz wskazywania ich konkretnego źródła.
Poznaj luminometrię dla profesjonalistów
Food Safety oferuje kompleksowe badania z zakresu luminometrii dla zakładów spożywczych. Posiadamy wszelkie kwalifikacje, które w codziennej pracy wykorzystujemy do szybkiego i precyzyjnego ustalania źródeł problemów natury mikrobiologicznej. Pomaga nam w tym profesjonalny sprzęt, z którym bez problemów pojawimy się także w Twoim zakładzie. Dzięki temu nasza luminometria pozwoli Ci szybko reagować na problemy, a także skutecznie im zapobiegać.
Skontaktuj się z nami by umówić usługę!