Płytki odciskowe – badania dla zakładów spożywczych
W zakładach spożywczych zanieczyszczenie każdej, nawet najmniejszej powierzchni może zmienić się w zagrożenie na masową skalę. Redukowanie ryzyka przenoszenia się drobnoustrojów przez regularne badania w zakładach spożywczych jest zatem kluczowe. Jedną z najskuteczniejszych metod wykonywania ich zarówno w małych, jak i dużych halach produkcyjnych jest wykorzystanie płytek odciskowych, które są częścią także naszej oferty.
Jak działają płytki odciskowe?
Płytki odciskowe to niewielkie przedmioty umożliwiające ocenę jakości dezynfekcji przeprowadzanej w ramach aktualnie wdrożonych programów czystości. Są one wykonane z tworzywa sztucznego, na którym znajduje się pożywka wykorzystywana w procesie badania do namnażania bakterii, grzybów i innych potencjalnie niebezpiecznych drobnoustrojów.
Płytki odciskowe, dzięki wykonaniu z tworzywa sztucznego, mogą zostać wykorzystane do badania zarówno powierzchni, jak i konkretnych substancji (np. cieczy). Po pobraniu próbek z miejsc, które są poddawane analizie płytki odciskowe umieszcza się w inkubatorze, który stwarza idealne warunki do namnażania drobnoustrojów. Po upływie 24 lub 48 godzin materiały badawcze można ocenić pod kątem obecnych na próbce zanieczyszczeń; jest to możliwe dzięki dedykowanym tablicom interpretacyjnym, które gwarantują, że ocena wyników będzie prawidłowa.
Co można zbadać, wykorzystując płytki odciskowe?
Jedną z największych zalet płytek odciskowych jest możliwość stosowania ich w przypadku najróżniejszych przedmiotów badań. Można nimi z sukcesem analizować zarówno ciała stałe, jak i ciecze. Aby zrobić to z sukcesem, należy:
- W przypadku ciał stałych: mocno docisnąć płytki odciskowe do badanej powierzchni.
- W przypadku cieczy: zanurzyć płytki odciskowe na 10 sekund w roztworze, a następnie usunąć z nich nadmiar płynu.
Dzięki tym właściwościom płytki odciskowe powszechnie wykorzystuje się do badania płaskich powierzchni (np. linii produkcyjnych, płytek, blatów, ścian czy podłóg), a nawet odzieży czy wykorzystywanych w procesie produkcji płynów.
Zalety wykorzystania płytek odciskowych w zakładach spożywczych
Płytki odciskowe to prosty sposób na regularne kontrolowanie standardów czystości w zakładach spożywczych. Ich proste zastosowanie pozwala na wykorzystanie ich nawet w mniejszych fabrykach, a szybkie wyniki sprawiają, że można z ich użyciem reagować na bieżące problemy.
Food Safety oferuje wysokiej jakości płytki odciskowe, jak również przeprowadza kompleksowe badania z ich użyciem. Dzięki temu możesz z łatwością sprawdzić stan swojego zakładu. Zapraszamy do kontaktu i skorzystania z naszych usług!