Przemysł mięsny i drobiowy

Food Safety

Wrażliwe obszary w branży mięsnej i drobiarskiej

Świeże powietrze zawierające zarodniki i powstająca z niego pleśń pogarsza jakość i trwałość produktów mięsnych. Dlatego bezpieczeństwo żywności powinno zaczynać się już na samym początku i na przykład chronić wylęgarnie przed wirusami i grzybami. Szczególnie w przypadku nieprzetworzonego mięsa lub surowych produktów, takich jak szynka parmeńska, istnieje wysokie ryzyko zakażenia szkodliwymi zarodnikami, które mogą między innymi wpływać na dojrzewanie produktów.

Dlatego dojrzewalnie i związane z nimi drogi transportowe powinny być wolne od zarazków, zanim zostaną wypełnione surowcami. Innym obszarem ryzyka może być Twój zakład pakowania, ponieważ obszary te podlegają ciągłemu obrotowi materiałami opakowaniowymi i odpadami resztkowymi, umożliwiając wnikanie zarodników.

Obszary rozwoju pleśni

 

  • silosy / silosy paszowe
  • rzeźnia
  • demontaż
  • produkcja
  • system dymu
  • napełnianie/opakowanie (dekontaminacja materiałów opakowaniowych)
  • magazyny / chłodnie
  • wylęgarnie
Skip to content