Przemysł mleczarski i serowy

Food Safety

Zapobieganie pleśni w zakładach przetwórstwa mleka

 

Problemy z pleśnią mogą mieć wiele przyczyn. Tylko jeśli je znasz, możesz im skutecznie zaradzić. Przetwarzane produkty mleczne mogą zostać ponownie skażone przez pleśnie, drożdże i bakterie, a jakość i okres przydatności do spożycia mogą ulec pogorszeniu.

Przyczyny pleśni

  • Powietrze obiegowe zawierające pleśń
    (systemy klimatyzacji, zanieczyszczone filtry, powietrze nawiewane i wywiewane, poduszki powietrzne itp.)
  • Zanieczyszczenia z nieczystych obszarów
    (strefa pakowania, puste przestrzenie, drogi transportowe, szyby wentylacyjne, windy, ściany, pomieszczenia piwniczne)
  • Zanieczyszczenie sprzętu
    (brudne regały, deski drewniane, palety, wózki transportowe)
Skip to content